Как можем да преобразим живота, тялото и ума си с древната тайна на Аюрведа

Yoga

Може би Аюрведа е всъщност най-старата лечебна система, която познаваме. Източниците за нейното съществуване ни отвеждат 5000 години назад във времето, но е възможно системата Аюрведа да е била създадена много по-отдавна.

На санскрит Аюрведа означава “Наука за живота” и не случайно някои я наричат Майката на всички лечебни системи. Интересното тук е, че методът не е предназначен единствено за справяне с болести, но и за подобряване на качеството на живот на относително здравия човек – чрез балансиране на процесите в тялото, подобряване работата на органите по естествен начин и настройване на целия организъм в съзвучие със здравословните цикли на работа и почивка. А именно тези естествени процеси в тялото често са нарушени при съвременния човек – било то поради прекалено забързания начин на живот, вечното нямане на време, замърсения въздух, некачествената храна и недоволството от гореспоменатите тегоби.

Ето в този случай лечебната система Аюрведа може да ни помогне неимоверно в това не само да излекуваме тялото си от неговите болежки, но и да усилим имунитета си, да окажем благоприятно въздействие върху емоциите, концентрацията, съня и усещането за комфорт, виталност и продуктивност.

Сред многото ползи от включването на Аюрведа техники и продукти в нашия живот е усещането за баланс и вътрешна хармония. Според древните лечители здравето и благосъстоянието започват едновременно от тялото, ума и емоционалния свят на човек. Има една приказка: Каквито са нашите мисли, такава е нашата реалност. На научен език това означава, че ако процесите в организма ни се случват с правилен ритъм и в хармония с нуждите на тялото, то ние най-вероятно ще сме спокойни, уравновесени, доволни, засмяни, а ако сме такива, то разбираемо е, че с по-голяма лекота ще изразяваме желанията си, ще имаме повече енергия за хобита и творчество, и ще посрещаме предизвикателствата с любопитство и кураж, а не с униние и готовност за поражение или досада. Та всичко е свързано и на базата на това знание се основава огромната, древна сила на Аюрведа, използвана хилядолетия наред от най-умелите лечители и мъдреци, за да носи покой на ума, сила на тялото и радост в сърцето.

Едно хармонично отношение към живота със сигурност го прави по-приятен за живеене, а нас превръща в чудесна компания, както за тези, които обичаме, така и за самите себе си. Аюрведичните практики (йога, медитация, чайове, дишане) ни помагат не само да балансираме дейността на органите си, така че нашето тяло да работи по оптимален начин, увеличавайки своя имунитет, концентрация и общо здраве, но и да настроим ума и емоциите си по такъв начин, че да изпитваме по-чето радост, добро настроение и креативност вместо умора, негодувание и безпокойство.

Техниките за постигане на вътрешен покой, които Аюрведа предлага, включват както работа с конкретни цветове, така и консумация на специални билкови чайове, плюс ръководства за балансирано хранене, медитация, мантри, рисуване, оцветяване, отпускане, разходки сред природата и упражнения за дишане. Всичко това ни помага да хармонизираме тялото и ума си, така че да се усещаме автентични, силни и трудоспособни.

Това е Аюрведа – холистично настройване на целия организъм към едно по-добро функциониране и по-силен имунитет. Но не само. Чрез Аюрведа ние сме насърчени да отработим доброто отношение към себе си, останалите и живота. Може би затова тези простички, но много мощни техники за изчистване на тялото и ума и балансиране на енергиите са се запазили и до днес. Защото работят в полза на добрия живот, здравето, дълголетието, силата на тялото, хармонията и креативността във всеки аспект на живота.

Аюрведа се основава на принципа, че за да постигнем и поддържаме здравето, имунитета и трудоспособността си през целия живот, необходимо е да отделяме време и усърдие за балансиране на циклите в организма, за изчистване, за трениране на тялото, за хапване на полезни неща, пиене на хармонизиращи чайове и настойки от специални билки, практикуване на йога и „пранаяма“ (дихателни упражнения). От където и да започнем, много вероятно е веднага да усетим едно фино пренастройване у себе си и да забележим как дори само след няколко дни йога, дишане или пиене на вкусен Аюрведа чай, сънят ни се подобрява, сутрин се будим свежи и отпочинали, а тялото ни се чувства леко и енергията ни е достатъчна за задачите, които сме си поставили за деня. Та чак намираме и време за шеги и забавления. Да не говорим, че не ни хваща сезонният грип и краката ни не са вечно студени, нито се оплакваме от пролетна умора при първия повей на нежния априлски вятър.

Как се случва това и какво е различно?

Отговорът е в настройката на организма и хармоничността на процесите в него. Когато сме балансирани и здрави, ние неминуемо излъчваме позитивизъм и привлекателност. Както се казва в един филм за галактически битки и принцеси – Това, върху което се фокусираме, определя нашата реалност. Когато се съсредоточим върху проблемите, сякаш магически започват да се умножават трудностите. А когато в нас има баланс и тялото и ума ни функционират по най-добрия възможен начин, ние действаме със своя пълен потенциал и постигаме целите си с лекота и замах. Това също е следствие от заниманията с Аюрведически методи за хармония и здраве.

Връщаме се там, откъдето започнахме. Ако една система от методи и техники оцелее 5000 години, то значи има причина. И най-вероятно тя се крие в това колко ценна е тази система за хората. Затова можем да сме благодарни, че Аюрведа съществува и до днес и че чрез нейните принципи ние можем не само да подобрим здравето и благосъстоянието на тялото си, но и да балансираме ума и емоциите си, както и да увеличим своят имунитет, концентрация и енергичност. Без никакви изкуствени методи, изцяло натурално и съобразено с естествените нужди на организма. Това е Аюрведа.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
#woweffect

Още от блога

Healthy

Какво означава да си здрав?

Защо създадохме Wellness чая Никой не казва “Мерси, имам си достатъчно”, когато му се предлага допълнително здраве. Дори да е

wowtea-logo-white

*Резултатът е индивидуален.: Причините за наднормено тегло или затлъстяване варират от човек до човек, независимо дали са генетични или от средата и начина на живот. Трябва да се отбележи, че приема на храна, скоростта на метаболизма и нивата на спорт и физическо натоварване варират от човек до човек. Това означава, че резултатите от загуба на тегло също ще варират от човек до човек. Никой индивидуален резултат не трябва да се разглежда като типичен. Всички съставки са получени от естествени източници.

© 2020 WOWTEA. All rights reserved