Блог

Лакомство или номер? Как да загрееш преди Хелоуин!

Обичаш ли Хелоуин?
Защото ние да! И за да те подготвим за празника сме събрали малко интересни факти, които сме сигурни, че не знаеш!
А ако още се чудиш как да се маскираш на 31-ви, малко по-надолу те очаква и галерия с най-щурите и креативни превъплъщения на звездите.
Готова ли си да се впуснеш в дебрите на най-страховития ден в годината?

Започваме:

Произходът на Jack-O-Lanterns идва от фермер, наречен Джак

Чудила ли си се защо издълбаните тикви се наричат Jack-O-Lanterns?
Всъщност, името идва от келтската приказка за фермер на име Джак, който много обичал да прави номера на дявола. Той, от своя страна, го наказал да обикаля чистилището само с изгаряща бучка въглища от ада като светлина, която да го води. Джак обаче бил хитър и я сложил в ряпа, която използвал като фенер, за да насочи изгубената си душа.
През 1800 г. ирландските семейства пренасят мита до Америка. Тъй като ряпата не е популярна в САЩ, хората използват тикви като заместител, за да държат злите души далеч от тях.

Оранжево и черно на Хелоуин, защо?

Всички ние свързваме оранжевия и черния цвят с Хелоуин – невъзможно е да видиш тази комбинация и да не мислиш за страшни неща. Чудиш се защо?
Оранжевото се свързва с реколтата на есента, а черното – с тъмнината и смъртта.

Хелоуинските костюми идват от келтите

Хелоуин костюмите са още една част от Хелоуин, която идва от келтската традиция.
Келтите вярвали, че Самхейн е времето в годината, когато духовете могат да влязат в нашия свят; затова носели страшни костюми и маски по време на специално организирани фестивали, за да отблъскват и объркват злите духове.

По-секси през 70-те

Как се стига до там, че от страшни и гадни костюми  в днешно време по-разпространени са секси аутфитите, граничещи с бельо?
През 70-те Хелоуин започва да набира супер популярност. С комерсиализирането на празника, компаниите опитват всячески да привлекат вниманието на клиентите, за да продължават да купуват още и още и така се заражда модата на костюмите за възрастни.

Да видиш паяк на Хелоуин означава…

Не се страхувай, ако на Хелоуин от някъде изскочи паяче!
Според легендата, виждането на паяк на Хелоуин означава, че духът на любимия човек те пази.

Защо черните котки носят лош късмет?

Защото са свързани с вещиците, разбира се! По времето на гоненията на вещици в Салем, хората масово вярвали, че ако видиш черна котка, вещица те шпионира…

Самхаинофобия? Да, съществува!

Сигурни сме, че не знаеше, че страхът от Хелоуин си има официално известна фобия. По-интересното е, че хиляди хора страдат от нея…
Производителите на бонбони и лятното часово време

Производителите на бонбони лобират за удължаването на лятното часово време до началото на ноември, за да получат допълнителен час дневна светлина, така че децата да могат да съберат още бонбони (като по този начин принуждават хората да купуват повече бонбони, за да задоволят търсенето).

Пълнолунието на Хелоуин

Въпреки, че това е нещо супер нормално в хорърите и различните истории – декорации с вещици, летящи по време на пълнолуние и бухали пред пълната Луна, следващото пълнолуние на Хелоуин ще е чак през 2020 г.
Миналото е било през 2001., а преди това – през далечната 1955 г.

Вторият най-търговски американски празник на годината

Производителите на бонбони в Америка печелят средно 2 млрд. долара годишно, благодарение на Хелоуин (това са 90 млн. паунда шоколад).

Американците харчат около 6 милиарда долара на всеки Хелоуин  за бонбони, костюми и декорации. Най-комерсиалният празник в САЩ си остава Коледа, разбира се.

Скачай бързо в галерията ни, за да се заредиш с щурите Хелоуински идеи на звездите: