Блог

Как да бъдеш по-щастлива и да засилиш активността си цели 22%

Искаш ли да си по-щастлива и да гориш повече калории? Май задаваме глупави въпроси. Кой не би искал!? А как ще реагираш ако ти кажем, че имаш властта да трансформираш живота си и да създадеш среда, в която се чувстваш по-вдъхновена, развълнувана и ентусиазирана. И то с нещо съвсем малко, което може би подценяваш…

Музиката е ключът към щастливи мисли и по-активно тяло. Тя може да увеличи дневната ти активност с цели 22%, което сама знаеш, че ще се отрази прекрасно както върху фигурата ти, така и върху настроението.

Според ново проучване на Sonos и Apple Music, точно тя е мощно лекарство. Те изследвали музикалните предпочитания и практики на 30 000 души от цял свят и установили, че половината смятат, че слушането на песни няма влияние върху техния живот. Лудост, нали? За да проверят тези резултати, те са наблюдавали по-отблизо 30 семейства в различни страни, за да видят как и дали животът им ще се промени, ако вършат обичайните си дейности под звуците на любимите си песни.

За една седмица на участниците е забранено да слушат музика. На следващата това се променя и хората могат да го правят толкова често, колкото искат – с една уловка. Те трябва да си пуснат музика и да увеличат звука. Слушалките не са позволени, за да се увеличи социалният аспект на слушането на музика.

След края на експеримента се доказва, че музиката има положително въздействие върху психичното здраве на участниците. Те съобщават, че нивото им на щастие се е повишило с 25%, а тревогата и стреса се намалили с 15%. Изследователите вярват, че това се дължи на способността на музиката да повишава нивата на серотонина (хормона на щастието) в мозъка, което довежда и до по стабилно здраве.

„Установихме, че хората бяха по-активни [у дома] през седмицата, в която слушаха музика“, пишат авторите. „Броят на извървените крачките се е увеличил с два процента, а количеството изгорени калории е нараснало с три процента.“

3% увеличение на изгорените калории се равнява на около 60 калории на 2 000 за ден. Това не изглежда много, но имай предвид факта, че се случва докато слушаш любимите си песни, без допълнителни усилия, това е напълно безплатен калориен бонус! Вземи музиката си във фитнес залата и ще забързаш още повече горенето на калории!

Какво мислиш за това проучване? Чувстваш ли се по-щастлива и по-активна, когато слушаш музика?