Подсилена имунна система естествено с 5 лесни стъпки

5-steps
Силна имунна система = Добър живот – без вируси Темата вируси се превърна в една от най-обсъжданите за 2020 г. Независимо от причините за появата им, доброто здраве винаги ще е на първо място в борбата с всяка болест. И всички знаем, че най-добрият начин да запазим тялото си здраво е като подсилим имунитета си. Има много начини за подобряване на имунната система и цялостния баланс в тялото. Все повече хора прибягват към купуване на хранителни добавки и приемането на лекарства. Но истината е, че всеки медикамент има определена усвоимост от организма ни и ако искаме да се погрижим за имунитета си дългосрочно, трябва да направим някои промени в начина си на живот и естесвено да балансираме тялото си, метаболизма си и същевременно да повишим защитните механизми на организма. По време на сезоните с най-много вирусни зарази, както са пролетта и есента, бактериите и заразите намират най-благоприятни условия за разпространение. Някои дребни промени в ежедневието, навиците и храненето могат да подсилят имунната ни система. Само 5 стъпки могат да ни гарантират добрите резултати:
  1. Сънят – Как работи той в полза на имунитета?
Много изследвания показват, че ако не получаваме достатъчно сън или той е некачествен, това се отразява на честотата на заболявания също толкова, колкото и на бързината на оздравяване по време на грип, вирус и настинка. Също както електрониката – лаптопи, телефони и т.н., така и мозъкът ни ще се претовари, ако не получава заслужената си почивка. Ежедневно, той трябва да бъде възнаграждаван със спокойствието, което съня дава.
Как работи?
Между седем или осем часа добър сън водят до повишаване на нивата на Т-клетките, което подобрява имунната система. И обратното – когато не получаваме качествен и достатъчно дълъг сън, антителата и клетките, които се борят с инфекции, намаляват. Съществено важно е да се отбележи. че това също се отразява на стресовите нива и настроението. Липсата на сън рефлектира върху емоционалното разположение на всеки от нас. Националния здравен институт успява с редица изследвания да докаже, че лошото качество на сън води до повишени нива на кръвна захар, което от свое страна е опасно, тъй като повишава риска от диабет и диабетно заболяване. 14 % от хората с некачествен сън имат по-високи нива на кръвна захар, което ясно сочи за важността от добър сън нощем
  1. Хидратацията – Най-лесната стъпка за здрава имунна система
Доказано е, че добрата хидратация има множество ползи за нашето здраве. Забързва метаболизма, помага за регулиране на кръвното налягане, подсилва здравето на кожата, регулира температурата на тялото и теглото, и още много. Всичко това в комбинация води до перфектно здрава имунна система. Пиенето на течности е първа стъпка към по-здраво тяло. Въпреки това, трябва да се има впредвид също и приемането на топла вода сутрин, през деня преди хранене и вечер преди сън. Това също има положителен ефект върху цялостната дейносъ на тялото и силната имунна система, убивайки всички вредни вещества в нас. Това е и крайната ни цел, нали? Друг важен елемент е и комбинацията на вода с лимони или топла вода с мед и джинджифил. Разбира се, може да добавите и зелен или билков чай, но като добавка, а не заместител на водата.

  1. Имуностимулиращи билки – Каква скрита сила има те?
Природата ни е дала неизменни богатства, едни от които са натуралните билки. Приема им е най-ефективният, бърз и лесен начин естествено да подсилим имунната си система.  Един от познатите начини да усвоим всички техни полезни свойства е чрез пиенето на чай. Чаят е 3-тата най-консумирана напитка в световен мащаб, като е познат на хората още от древни времена. Използван като лекарство, част от свещени ритуали и празненства,  все повече трябва да присъства в нашето ежедневие. Някои от най-прочутите имунистимулиращи билки са използвани хиляди години в традиционните лечителски практики на Аюрведа.
  • Ашваганда – или т.нар Индийски Женшене билка, която стимулира нашия мозък, бори се срещу възпалителните процеси и намалява стреса като регулира нивата на кортизол
  • Готу Кола – Аюрведа лечителите я наричат „лек за сила“ , защото ни прави енергични, като помага за добрия сън и нервно състояние
  • Моринга – (дървото чудо) е билка, използвана повече от 5 хилядолетия за дълголетие, поради силата й да се справя с лошия холестерол.
Ето в този случай лечебната система Аюрведа може да ни помогне неимоверно в това не само да излекуваме тялото си от неговите болежки, но и да усилим имунитета си, да окажем благоприятно въздействие върху емоциите, концентрацията, съня и усещането за комфорт, виталност и продуктивност. Повече за силата на Аюрведа може да прочете в нашата статия –  Как можем да преобразим живота, тялото и ума си с древната тайна на Аюрведа“ Ако сте сред любителите на чая или желаете по естествен начин да подобрите здравословното си състояние и имунитет, Wellness Чаят ще ви дари с цветущо здраве, хармония и вътрешен баланс, като същеременно ще се докоснете до древните лечителки методи на Аюрведа.
  1. Витамин D – D-a на силния имунитет!
Знаем, че всички витамини  са еднакво важни за различните части и органи на нашето тяло и имат пряко отношение за здравето на всеки човек. Витамин D, обаче, е хормон, който действа като модулатор на имунната система. Дори нещо повече, ниските нива на витамин D се идентифицират с по-честите инфекции, настинки и вируси. И не е изненада, че най-добрият начин да получим повече витамин D е чрез слънчевата светлина. Няколко разходки през деня, дори и за половин час може да бъде достатъчно. За съжаление, има много места, на които за дълъг период от време няма достатъчно слънчеви дни и хората си набавят необходимия витамин по друг начин. Алтернативно решение са например храните, богати на витамин D – сьомга, жълтъци, и други. Съветът по храна и хранене създава диетичен референтен прием на витамин D (RDA), представляващ дневен прием, достатъчен за поддържане здравето на костите и нормален калциев метаболизъм при здрави хора. RDA за витамин D са изброени както в международни единици (IU), така и в микрограми (mcg); биологичната активност от 40 IU е равна на 1 mcg (Таблица: 1). Въпреки, че слънчевата светлина може да бъде основен източник на витамин D за някои хора, RDA на витамин D се определят въз основа на минимално излагане на слънце.

Таблица:1

(Източник: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/ )

  1. Без стрес – Без проблеми
Много хора игнорират ефекта, който стреса има върху нашето здраве. Истината е, че има силна връзка между нашата имунна система и душевното ни състояние. Хормоните, които нашите тела произвеждат, когато са под стрес, имат негативно влияние върху имунната ни система. Също така, хората които са под стрес не обръщат внимание на това колко сън получават, колко често се хранят и като цяло забравят здравословните си навици. И тъй като знаем, че понякога това е извън нашия контрол, най-малкото, което можем да направим, е да засилим положителните си навици, за да намалим стреса. Да останем активни е един от начините да изчистим ума си от негативното. Дълги слънчеви разходки сред природата, медитация или други дейности, в които обичаме да прекарваме времето си. Винаги казвам, че чаша чай е всичко, от което тялото се нуждае, за да се чувства в мир със света около него“ . – Сабрина Джефрис

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
#woweffect

Още от блога

Healthy

Какво означава да си здрав?

Защо създадохме Wellness чая Никой не казва “Мерси, имам си достатъчно”, когато му се предлага допълнително здраве. Дори да е

wowtea-logo-white

*Резултатът е индивидуален.: Причините за наднормено тегло или затлъстяване варират от човек до човек, независимо дали са генетични или от средата и начина на живот. Трябва да се отбележи, че приема на храна, скоростта на метаболизма и нивата на спорт и физическо натоварване варират от човек до човек. Това означава, че резултатите от загуба на тегло също ще варират от човек до човек. Никой индивидуален резултат не трябва да се разглежда като типичен. Всички съставки са получени от естествени източници.

© 2020 WOWTEA. All rights reserved